,

Lad dit barn mærke sine følelser

Ubevidst kommer vi forældre til at fortælle, at det vores barn føler og sanser er forkert: “Det er ikke verdens undergang”, “se din søster kan”, “kun tøser græder”, “du fryser, tag jakke på”, “hvad hyler du for, efter alt det jeg har gjort for dig?!”, “så kan det ikke være værre” eller noget helt 9. siger vi til vores børn i frygten for, at vores børn vil vokse op og bliver forkælede, uforskammede eller for følsomme til at klare livet.

Men hvad nu, hvis det har den stik modsatte effekt?

Hvad sker der, når du fortæller dit barn, at hendes følelser, sansninger og fornemmelser er forkerte?

Når du nedgøre, kritiserer, undgår, griner eller dømmer, dit barns følelser og sansninger, så manipulere du i virkeligheden dit barn til at tro, at hendes oplevelser er usande.

Så mister dit barn tillid til sin intuition og sin egen dømmekraft.

Når vi forsøger at overbevise dem om, at det gjorde, da ikke ondt at få pillet en splint ud af foden, eller  t det ikke er noget at græde for, så sætter du i virkeligheden spørgsmålstegn ved dit barns egne sanser, følelser og dømmekraft. Dit barn føler sig forkert, fordi det gjorde virkelig ondt at få fjernet splinten.

Dit barn holder op med at stole på sig selv og lytte til sin intuition.

Måden du reagere på overfor dit barns følelser, siger til gengæld alt om, hvordan du har det med dine egne følelser.

Jeg har selv underkendt mine sønners følelser. Vi forældre gør det hver eneste dag. Vi underkender vores børns følelser, når vi bevidst eller ubevidst synes, det er tidskrævende, besværligt, upassende, pinligt, respektløst eller forkert.

Hvorfor bliver du ramt af dit barns følelser?

I virkeligheden handler det om, at dit barns store følelser eller utilpashed, gør ondt indeni dig selv.

Hvis du selv har oplevet, da du var barn, at få at vide du var over-sensitiv, pivet, nærtagende eller paranoid, når du udtrykte dine følelser. Hvis du har fået at vide, at dette var normalt, selvom hele din krop kunne mærke, at det var unormalt. Konsekvensen af dette er, at du har følt dig forkert og derfor lukket ned for de følelser og sansninger.

Hvordan undgår du at skade dit barn?

Ved at validere dit barns følelser og sansninger. Vi fokusere for meget på selve hændelsen og glemmer derved at følelsen er ægte nok. For det kan være svært at trøste dit barn, hvis dit barn slår dig eller får et raserianfald over ikke at må få en is mere.

Giv dit barn lov til at mærke sine egne følelser og sansninger. Det giver empatiske, modstandsdygtige, selvstyrende og følelsesmæssigt sunde børn.

I stedet for at lukke ned for dit barns store følelser, så undersøg i stedet: Hvornår er jeg selv udfordret?

Hvordan føles det for eksempel, når dit barn græder, er vred, sur, Rasmus modsat eller får et hysterisk anfald?

Kunne du lide min artikel, så må du rigtig gerne dele herunder. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og min bog Opdragelsen starter indefra samt få løbende ny inspiration til et balanceret familieliv.

Artiklen er inspireret af Ravishly’s artikel

1 svar
  1. Camille siger:

    Søde Marianne. Tak for artiklen og ikke mindst din ærlighed. Vi gør det nemlig alle sammen hele tiden, og eneste vej til at blive bedre er, at vi rummer vores egne følelser…

Kommentarer er lukkede.