2018 bliver ikke en skid bedre end 2017

Det er knap 3 uger siden, vi stod med champagneglasset og kransekagen og tænkte på alle vores nytårs fortsæt og ønsker for 2018.

  • Spise sundere, mere kærestetid, mere kvalitets tid med mit barn, lækker bikinikrop til sommerferien…

Det er lige nu, mange oplever, at de gode nytårs fortsæt er løbet ud i sandet – eller er på vej til det.

2018 bliver bare ikke en skid bedre end 2017, hvis du gør det samme, som du gjorde i 2017

Hvorfor glider vores mål og drømme ud i sandet? 

Det er fordi vores grundbehov kommer i konflikt med vores nye mål og drømme.

Hvorfor blev jeg for længe i et dårligt forhold?
I mine yngre dage, blev jeg i et forhold alt for længe – for man ved jo hvad man har, ikke hvad man får. Jeg boede i udlandet og savnede min familie.

Jeg savnede samhørigheden og følelsen af frihed til at gøre, som jeg havde lyst. Det var meget ensomt at være i udlandet, ikke kunne sproget, ikke kende nogen, samtidig med at jeg var i et dårligt forhold.

Mit behov forgenkendelighed var større, derfor blev jeg i forholdet. Min barndom havde også været præget af usikkerhed på grund min alkoholiske far. Forholdet lignede på mange punkter min barndom.

Det lyder sikkert helt skørt, men genkendeligheden gav mig tryghed. At blive i de samme velkendte mønstre og vaner giver os tryghed. At forlade et forhold er usikkert. Så behovet for genkendelighed var vigtigere for mig end mine værdier for frihed og samhørighed. Det var også svært at ændre vaner, fordi jeg var alene.

Det er altid godt at have nogen med os, når vi ønsker at gennemføre nytårs fortsæt og mål.

Hvorfor blev jeg ved med at knokle til jeg gik ned med stress?
Mit ønske om mere tid og overskud kunne jeg ikke gennemføre, fordi behovet for sikkerhed og kærlighed var større. Jeg kunne ikke sige nej til de ekstra opgaver på jobbet.

Jeg knoklede af 2 årsager

Jeg så mig selv, som sådan en person, der altid hjælper andre. Hvis jeg sagde nej til at hjælpe mine kollegaer, familiemedlemmer eller veninder, så er jeg ikke længere den person. Det var død til den jeg var. Det gjorde mig usikker.

For det andet fik jeg anerkendelse, hver gang jeg hjalp et andet menneske. Ergo var mine behov for sikkerhed og anerkendelse større end mit behov for tid og overskud. Selvom det ikke gjorde mig gladere. Det var lidt den samme følelse, som at trøsteshoppe. Man må hurtigt derud igen, for at få sit behov opfyldt. Det var faktisk først, da jeg gik ned med stress, og jeg var nødt til at give mig selv ro. Jeg opdagede, at jeg blev gladere og mere tilfreds med livet.

Nogle gange må vi bare køres over af en damptromle, før vi forstår budskabet.

Hvorfor kan jeg ikke bare give mine teenage sønner lidt space?
Jeg ønsker, at mine sønner skal have lov til at øve sig og lære af egne erfaringer. Jeg ønsker ikke, at de er afhængige af mig. Jeg ønsker, de bliver flyveklare til de en dag forlader reden. Meeen ind imellem falder jeg i. Igen spænder mit behov for sikkerhed ben for mig. Er de nu ok? De er mere på deres værelser end sammen med os. De kan snerre: “Hvad!!?!! hvis man liiige kigger ind til dem. Og så er der snapchat. Snapchat er ikke det samme som Facebook, hvor man kan følge med i, hvad der sker. Mine behov for kærlighed og samhørighed bliver virkelig sat på prøve. Lige som behovet for at være betydningsfuld og ønsket. Det gør, at jeg ikke altid kan leve op til mine ellers vigtige mål om at give dem mere space.

Selvom vi forældre godt ved, hvad der er bedst for vores børn, er det ikke altid vi handler derefter. Fordi vores grundbehov spænder ben for vores ellers fine projekt.

Vi opgiver vores nytårs fortsæt, fordi et eller flere af vores grundbehov fylder mere. Der er derfor en rigtig god grund til, at dine nytårs fortsæt går i vasken.

Så vær ikke hård ved dig selv.

Du kan heldigvis gøre noget ved det. Det behøver vi ikke et nytår til. Hvert minut har du en ny chance for at hoppe op på hesten igen.

For dit forhold til dine børn, din partner og til dig selv bliver ikke bedre i 2018. Du bliver ikke gladere end du var i 2017. Med mindre du gøre noget ved det.

Siger det lige igen – Det hjælper ikke at være hård ved dig selv. Tværtimod har det en negativ effekt. Så hold op med det.

Vi ved jo alle, at nye vaner og mønstre har en vis sandsynlighed for at have både op- og nedture.

Og alligevel er det så svært at forstå, hvorfor vi falder i.

Hvorfor har vi de samme konflikter med børnene? Hvorfor vælger vi at blive i et usundt forhold? Hvorfor vælger vi at være stressede og småsure? Når nu livet kunne være så meget mere skønt, lettere og sjovt.

Det skyldes, at vi er oppe imod vores grundbehov. Det skyldes også, at det er sværere at nå vores drømme og mål alene. Det hjælper at have et heppekor. Eller nogen der kan se situationen udefra.

Første skridt er at blive bevidst om, hvorfor du handler, som du gør. For så er du mere rummelig overfor dig selv. Når vi er mere rummelige er det lettere at ændre vaner og mønstre.

Og når du er mere rummelig overfor dig selv, er du mere rummelig overfor dine børn og din partner.

Kunne du lide min artikel, så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” eller dele herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag ny inspiration til et harmonisk familieliv.