Undgå influenza og udmattelse

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg ikke meget for januar og februar. Jeg bryder mig ikke om blæst, regn, mørke og kulde (med mindre det sner). Jeg går i hi om vinteren. Sidder i min sofa under tæppet med en god bog og varm kop te. Det havde jeg det rigtig svært med førhen. I virkeligheden følger vi mennesker jo naturen.

Lige nu er vi som de små frø i jorden, der samler energi og kræfter til at spire til foråret. Når foråret kommer og de små sprøde spirer stikker op ad jorden, er de helt fine og porøse. De knækker let. Lige som os der, så snart det er forår mærker fornyet energi, og farer derudad – nogle gange alt for hurtigt. Vi er som de små sprøde spire, som må gå stille frem. Ellers bliver vi måske syge i løbet af foråret. Derfor bør vi lære af naturen.

Det er vigtigt at lytte til signalerne og tage den med ro. Der skal være en god vekslen mellem aktiviteter og pauser. Vi knækker nakken, hvis vi arbejder for meget og glemmer at lade op. Det er jeg – indrømmet – ikke så god til. Jeg har haft influenza i over 6 uger!Jeg får virkelig øvet min tålmodighed og vigtigheden af pauserne i denne tid. Jeg var igennem en massiv personlig vækst i november og december måned. Blandt andet fordi jeg delte min egen barndoms historie for første gang. Efter det trængte min krop til en pause for at lande og lade op, men det gav jeg den ikke.

En mor mindede mig om det på et af mine workshops, hvor hun gerne ville have hjælp til at løse konflikterne derhjemme, men uanset hvilken løsning eller vinkel vi kiggede på, så så hun mere og mere træt ud i blikket. Så sagde hun til mig: “Ved du hvad, det er super gode løsninger, og jeg har prøvet de fleste, og de virker. Jeg har arbejdet så meget med mig selv og prøvet så mange ting. Jeg orker bare ikke mere”.

Moren havde prøvet så meget forskelligt og kæmpet en brav kamp uden at holde en pause ind imellem. Nogle gange må vi lige hoppe ud af arenaen for at lade op, før vi er klar til en ny runde.

Ind imellem har vi bare brug for at standse op og trække vejret. Tage en pause og nyde en periode med ro til at genvinde energien og komme til hægterne. Så du igen er parat til at tage fat på udfordringerne.

Det er kun, når vi tager en pause, vi finder ud af, hvad der virkelig foregår. Når vi forsøger at løse en konflikt med vores barn, så eskalere det ofte. Enten fordi dit barn eller du er triggede, eller fordi dit barn kan mærke, du er træt af endnu en konflikt og er opgivende. Derfor hører dit barn ikke efter.

Det er i pauserne vi lader op. Det er i pauserne vi bliver kreative. Det er i pauserne vi finder løsningerne. Det er i pauserne, vi mærker os selv.

Nogle gange når vi bliver ramt efter en voldsom konflikt, en skilsmisse eller en anden sorg, så har vi behov for at blive siddende nede i det hul, vi er havnet i, og sige til os selv: “Jeg sidder lige her lidt og sunder mig“. Når vi ikke tager en pause, graver vi ofte et dybere hul for os selv, som er endnu sværere at komme op af. Når vi derimod tager en pause vender overskuddet, og dermed overblikket, tilbage igen. Og så kan vi lige pludselig se vejen op ad hullet igen.

Det er svært at udvikle os, hvis vi i en lang periode kun har fokuseret på problemerne. Vi må også fokusere på vore ressourcer. Så vi bliver mere robuste, og kan smøge ærmerne op og tage en runde mere i arenaen.

Det er godt, at tage en pause fra alle problemerne ind imellem og bare sidde der lidt og samle kræfter som den lille spirer, for at skabe et godt og solidt rodnet, så den ikke knækker eller vælter, så snart der kommer en smule modvind.

Du viser i øvrigt dit barn at de bedste lege opstår, når de har kedet sig. Fordi dit barn får tid til at mærke sig selv og finde ind der, hvor kreativiteten bor.

Januar og februar er givet os, så vi kan holde en velfortrængt pause, og nyde den rolige tid. Det er ikke meningen, vi skal køre derudad med 120 i timen. Så tag en pause og nyd solen, og foråret der er på vej.

 

Jeg har været slem til at bebrejde mig selv, men det er vigtigt, vi er omsorgsfulde overfor os selv og mærker når krop og sind trænger til en pause. Lige som årstiderne.

Læs her, hvordan jeg og min familie minimere eller helt undgår influenza ved at snuppe essentielle olier. Du kan downloade og se, hvad vi gør her