Bliver du ramt, når dit barn røber dig?

Fra børn hører vi sandheden…og det kan godt nive ind imellem. Specielt, når der er tilskuere på.

En aften kom Michael hjem fra arbejde med kage – igen!!!! Selvom vi havde aftalt, vi skulle holde en pause med kagerne, fordi jeg var på kur. Derfor så jeg lidt ærgerlig ud i betrækket, da jeg så kagen.

Dagen efter gik Victor og jeg en tur med hunden. Jeg nyder at gå disse ture sammen med drengene. Ting dukker frem, når vi går der i stilhed. Når børn får en pause, dukker der ting op til overfladen, de trænger til at tale om. Derfor nyder jeg disse gåture. Denne tur handlede bare om mig!

Victor: “Mor, far kunne godt have taget hensyn, når nu han havde lovet dig det”.

Mig: “Det har du ret i, men jeg kom faktisk i tanke om, at jeg bad far købe snebolde til mig”.

Victor grinte: “Hvor er du dobbeltmoralsk, mor!”

Jeg svarede grinende: “Ja, det har du ret i, skat”

Da vi kom hjem fra gåturen, sagde jeg selvfølgelig undskyld til Michael for at være dobbeltmoralsk. Vi fik alle fire en herlig snak om at være dobbeltmoralsk.

Vi kan blive noget så ramt, når vores børn afslører en af vore mindre flatterende sider.

For et par uger siden havde jeg en kvinde på besøg, mens Victor spurgte mig, hvad min bog hedder. “Den hedder Løs konflikterne uden at skælde ud” svarede jeg. Hvorpå han grinte: “Ja, det ved du ihvertfald også en masse om”. Nuj, jeg blev ramt. Jeg er så ked af det, hvis jeg falder i og skælder drengene ud. Da kvinden var gået, fortalte jeg ham, at jeg var glad for hans ærlighed, men at jeg blev flov, fordi han sagde mens kvinden hørte på. Det viste sig, jeg havde misforstået ham, at jeg var god til at løse konflikterne uden at skælde ud. Han synes bare, jeg havde været ret så kortluntet, mens jeg havde haft influenza. Fra børn skal vi høre sandheden.

Grunden til vi bliver ramt, er, hvis vi som børn, er blevet rost, når vi gjorde noget, de voksne synes var godt. Vi fik ikke ros, hvis vi synes, det var fantastisk, hvis de voksne synes, det var noget skidt. Vi lærte, hvad der gav positiv opmærksomhed, og hvad der gav negativ opmærksomhed. Når vi som voksne får opmærksomhed for en af vore mindre flatterende sider, en side vi gerne vil skjule, så bliver vi ramt.

Børn er ærlige. De ser tingene mere klart end os voksne. Det er derfor jeg elsker børn. Vi kan lære så meget af deres ærlighed. At lade vores børn tale frit fra leveren, giver os en unik mulighed for at se ting, der ellers kunne have gået ubemærket hen.

Hvis du ønsker at udvikle dig og samtidig få et tættere forhold til dine børn, så giv dine børn frihed til at sige, hvad de rent faktisk oplever. Giv dem plads til at tale deres sandhed. Du vil opdage en masse om dig selv og dine børn.

Drengene er åbne og ærlige overfor os. Det hjælper os til at vide, hvad de tumler med, og hvor de har brug for støtte fra os. Ovre i skolen fortæller lærerne at de aldrig har mødt så åbne og ærlige børn. De indrømmer gerne, hvis det var deres skyld. Lærerne er lettede, for det betyder, at de meget lettere kan hjælpe med at løse konflikterne.

Jeg ser, hvordan børn, der er respektfulde og søde, når der er voksne til stede. Lige så snart de tror ingen kigger, forsvinder den facade. Det sker, fordi de børn på et tidspunkt besluttede, at det ikke var sikkert at vise voksne, hvem de virkelig er. Det var ikke sikkert at fortælle sandheden.

For at bibeholde et tæt og nært forhold til dine børn, kræver det at kommunikationen er autentisk og ligeværdig. At vi tillader dem at være anderledes end os, at have forskellige meninger og sige lige præcis det, de tænker, selv om vi ikke altid er enige med dem.

Det kræver at tillade dem at være, hvem de virkelig er uden frygt for at blive dømt og føle skyld.

Hånden på hjertet:

  • bliver du irriteret på dit barn, når dit barn fortæller pinligheder om dig?
  • irettesætter du dit barn i andres påhør?
  • fortæller du andre om dit barns finurligheder, fordi du synes det er quite?

Jeg havde en chef, der bevidst gav skideballer i alles påhør. Uanset om vi er store eller små, så er det aldrig sjovt, når nogen afslører vores mindre flatterende sider foran andre.

Kunne du lide min artikel, så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” eller dele herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag ny inspiration til et harmonisk familieliv.