Jeg ser dig

Se verdenen med dit barns øjne

Ser du dit barn med et åbent hjerte? Eller ser du dit barn igennem et filter af foredomme og labels? “Hun er så genert”, “Han er så vild og ustyrlig”, “Sådan en tudemarie!” eller “den dreng må da have ADHD, sådan som han opfører sig!”.

Når vi reagere med vrede og fordømmelse, ser vi vores barn med et lukket hjerte.

Vores barn tror ikke, vi kan lide ham/hende, og ikke respektere ham/hende, fordi vi ser ikke vores barn rigtigt.  Vi ser ubehaget og ulejligheden. Vi mærker frustrationen, vreden og udmattelsen. Vi ville ønske vores barn var anderledes, end det er i den givne situation.

Virkelig at se dit barn, uanset om dit barn eller andre børn er tykt eller tyndt, har nedsmeltninger, raserianfald, handikap, smart designertøj eller iført beskidt og slidt tøj.

At være helhjertet tilstede og se dit barn. At se dit barns sjæl. Ikke se dit bare igennem et filter af, det han/hun gør eller ikke gør, kan være en udfordring. Specielt når dit barn gør noget, du ikke bryder dig om. Dit barn er ikke sine vredesudbrud, sin generthed, sine fejl, ej heller sin høflighed og hjælpsomhed.

Måske har du selv oplevet, at når din partner, en veninden eller ven virkelig ser dig, hvor godt du føler dig i hans eller hendes selskab. Hvorimod hvis du taler med én, der ikke ser dig sådan rigtigt, fordi han eller hun er for selvoptaget, er beskæftiget med noget andet imens, eller er farvet af fordomme.

Vi kan lære så meget af vores børn. Børn ser mennesket bag alt det ydre. Er der noget de ikke forstår, så spørger de. “Hvorfor sidder du i rullestol?” Hvor vi voksne kan have en tendens til at dømme uden at kende årsagen. For oftest er der en rigtig god grund. Vi finder bare aldrig ud af det, hvis vi ikke møder dem med et åbent hjerte.

Jeg så engang en rockerligende person komme gående hen imod mig og tænkte straks “uha”. Da jeg virkelig så ham, så jeg ikke længere den kæmpestore skallede mand med alle tatoveringerne og læderjakken, men et følsomt og klogt menneske. Vi er hurtige til at dømme på det ydre. Vi ser slet ikke mennesket bag, og ofte går vi glip af nogle ret så spændende relationer.

Da jeg så Michael første gang, så vidste jeg det bare. Ham ville jeg dele resten af mit liv sammen med. Jeg vidste ikke hvorfor, sådan føltes det bare med det samme. Når vi virkelig ser et andet menneske, uden filter er der ikke nogen begrundelser. Fordi vi er uden vores filter af minder, overbevisninger og fortolkninger, er vi nærværende. Så kan vi lytte til vores intuition og tager de rigtige beslutninger.

Lige som vi føler os løftet og elsket, når et andet menneske ser os, ligeså gør vores børn. Vores børn gør det bedste de kan. De gør ikke noget for at genere os. Hvis vi har tillid til det, så vokser de.

 

Kunne du lide min artikel, så må du rigtig gerne dele herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag ny inspiration til et harmonisk familieliv.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Se dit barn. Vær oprigtigt til stede, når du er sammen med dit barn. Fx kan du stoppe din tankeflugt, og lad mobilen ligge, når der kommer en SMS. Ofte kommer vi forældre til at putte vores børn ned i nogle kasser: Hidsigproppen, Rasmusmodsat, den stille osv. Virkelig at se dit barn, som han/hun er, og ikke som vi synes han/hun er, kræver bevidsthed. Læs artiklen “Jeg ser dig” […]

Kommentarer er lukkede.