, ,

Er du introvert eller empat?

Introvert eller empath artikel Marianne Thyboe

Når mine kunder siger: “Jeg har det virkelig virkelig godt alene“. Så siger de i virkeligheden: “Jeg føler mig usikker sammen med andre“.

Det føles farligt, fordi de i barndommen måtte være fokuseret på problemet, så du kunne kontrollere udfaldet. Men det behøver de ikke længere.

Kan du også genkende det?

  • Har du det virkelig godt, når er alene?
  • Føler du dig ofte overvældet, når du er sammen med din familie, selv dine børn?
  • Har du haft tanken: “Gad vide om det er mine egne eller om det er andres følelser, jeg mærker”?
  • Føler du dig drænet eller utryg blandt andre mennesker?
  • Vil du helst være alene, fordi du mister dig selv, når du er sammen med andre?

Så er du måske ikke introvert, men er i virkeligheden empat. – og så er der en anden grund til, at du holder dig for dig selv.

Empatiske mennesker er i stand til at leve sig ind i andres følelsesliv, men det kan være svært at skelne, hvad er dit og hvad er andres følelser.

Vi mennesker er sociale. Vi kan ikke klare os alene. Derfor bør du i stedet for at isolere dig, arbejde med at føle dig tryg blandt andre mennesker.

At være empat er en gave mange af os har fået, fordi vi i vores barndom, har oplevet en uforudsigelig voksen, der har udvist en stor nok fare overfor os, så vi er nødt til at være ekstra meget på vagt, fordi det, den voksne gjorde, var traumatisk.

Vi har lært at være over-opmærksomme på alt og alle. Vi er specielt opmærksom på dem, der ikke er okay. Vi fokuserer ikke så meget på de personer, der er rolige og glade, men på den ene person der ikke er det. For det er her, risikoen for fare er.

Derfor føler empater sig overvældet og udmattet

Det, at du kan mærke andres følelser, er en kæmpe gave. Det er behovet for at rede dem og slukke ildebrande til gengæld ikke. Det er den del, du er nødt til at gøre noget ved, for det er alt alt for knoklende og udmattende.

Det er også hårdt, hvis du konstant er omgivet af mennesker, der sure, vrede, uhjælpsomme, angste eller pressede. Det er dem, vi ubevidst skanner efter i en forsamling. Hvis du ovenikøbet forsøger at hjælpe dem, så er der ikke noget at sige til, at du føler, du lader op, når du er alene.

Når du er bevidst om, at det er et mønster, du har, kan du gøre noget ved det og stoppe med at fixe andres problemer.

Sådan kan du passe på dig selv og din energi

I stedet for at finde ud af, hvad den anden person føler, så er det vigtigt at se, hvilken person, du er opmærksom på i rummet og hvorfor. (Det vil altid være den farligste i rummet). Så du kan øve dig i at fjerne dit fokus fra personen. Det er en utrolig svær vane at ændre, fordi det kan føles, som om du vender ryggen til ildebranden. Vælg bevidst at være sammen med rolige og glade mennesker. De løfter din energi.

Jeg synes selv, det har været umådelig svært til tider. Det hjælper mig, at at smøre dôTERRAs olie, Tea Tree på underarmene, når jeg er sammen med nogen, som har en tung energi. Olien hjælper med at sætte energetiske grænser, så man undgår at bære alles følelser. Du kan læse mere om det i min gratis ebog, som du kan downloade her

Giver det genklang hos dig, at grunden til at du vil være alene, er fordi du taber dig selv sammen med andre mennesker?

Du kan også læse min artikel: Givere møder tagere