Det vi ønsker allermest er, at blive hørt, når vi har noget på hjerte. Følelsen af virkelig at blive set og hørt.

Men måske ender det med, at du får velmenende råd, eller også begynder personen, du taler med, at fortælle om sig selv.

Jeg hader, når det sker.

Jeg har prøvet at tale om noget dybt og sårbart til min mand eller til en veninde, og nogle gange ikke følt jeg blev hørt, fordi de fluks kom med velmenende råd, uden jeg havde bedt om dem. Eller også begyndte personen at fortælle om en lignende historie, før jeg var færdig med min egen. Er det nære relationer, siger jeg fra. Alligevel kan jeg opleve ikke at blive hørt. Kender du det? Dem holder jeg op med at dele mit inderste med.

Er vi så bedre selv, når det er vores tur til at lytte?

Ærlig talt er jeg selv faldet i med samlede ben og stukket mine kære et par velmenende råd, selvom vedkommende ikke bad om det. Eller jeg begyndte at tale om en lignende historie fra mit eget liv i den egoistiske tro, at personen ville føle sig spejlet. I virkeligheden handlede det om, at jeg havde behov for at reflektere over min egen oplevelse. Min mand, min veninde og mine børn trængte bare til at få lettet sit hjertet. Gøre deres egne refleksioner. Men jeg var ikke nærværende til at indse det. Jeg var for egoistisk og fraværende.

Når du taler, siger du ting, du allerede ved. Når du lytter, hører du noget nyt og berigende.

Når du lytter, lærer du din partner, dine veninder/venner og dine børn meget bedre at kende. I knytter et stærkere bånd.

Det handler ikke om problemet, det handler om virkelig at lytte. Det lyder måske skørt, at det ikke handler om problemet. Det, det virkelig handler om, er at lytte til følelserne bag. At tro på dem, at holde deres lys og at forbinde os med dem. Det vi tror på smitter af på dem.

Vi skal ikke forsøge at fixe vores partners, vores børns og vores veninders udfordringer, hvis de ikke har bedt om det. Vi skal bare være der.

En af de største kærlighedserklæringer vi kan give, er, at lytte med vores hjerte, være stille og have tillid til, at de allerede kender svaret på deres udfordringer.

I virkeligheden skaber du ikke blot et sundere forhold til din partner, du skaber et sundere forhold til alle.