,

Gaven ved at være en uperfekt forælder

Jeg var perfektionist. Jeg gjorde førhen mit yderste for at mit hjem og mit arbejde var perfekt.

Da jeg blev mor, blev det en kamp at opretholde en perfektionistisk livsstil. Hold op hvor har jeg været hård ved mig selv og følt mig som en fiasko. Jeg følte mig som en kæmpe fiasko, når jeg valgte købe-bollerne i stedet for hjemmebag. Når min søn skreg i supermarkedet og alle kiggede på os, og jeg endte med at stikke ham et eller andet usundt, for at slippe for alle de blikke, eller hvis jeg talte for hårdt til drengene, når jeg ved at et kærligt svar, er det bedste. Eller hvis jeg brugte tv som babysitter, når de var ved at drive mig til vanvid. 

Perfektionisten i mig, får mig til at tro, at mine børn vil huske mine fejl mere end mine succeser. Perfektionisten mener, at der kun er en måde at være en god forældre på. At hvert vågent øjeblik skal bruges til at lege på gulvet med mine børn, (helst med en eller anden form for læring i det), og at måltiderne jeg serverer altid skal være lækre og nærende.

Jeg var mere kortluntet førhen, for det er udmattende, at være en perfektionist. For der skal mindre til før bægeret flyder over.

Førhen krympede det indeni mig, når en af drengene sagde: “Husker du, da du blev sur, mor?” I dag synes jeg, det er fantastisk, de er så åbne og ærlige overfor mig – at vi kan tale om alt herhjemme, når der er behov for det.

Mine sønner kommer til mig, når de har lavet en fejl. Noget mange af deres kammerater ikke tør være derhjemme. Man kan se de holder vejret og stirre på mig med store øjne, for det plejer at udløse skideballer hjemme hos dem. Eller også har de travlt med at sige: “Det var hans skyld, ikke min”.

Via vores fejl lærer vores børn, blandt andet at:

Tilgive sig selv og andre. Mine sønner ser, hvordan jeg siger undskyld og hvordan jeg retter fejlen, uden jeg bliver slået ud af den. Det har de oplevet så mange gange, at det heller ikke slår dem ud.

Være ærlig. Nogle af drengenes lærer har kontaktet mig og rost drengene. De var imponerede over drengene for deres åbenhad og ærlighed. Hvis de har lavet en fejl eller skændes med en kammerat, så indrømmer de gerne og beder om hjælp til at finde en løsning på problemet. Lærerne fortæller, det er sådan en lettelse ikke at skulle trække det ud af dem, men at de kan gå direkte til løsningen. Det kommer helt naturligt, fordi vi fokusere på løsningen, og ikke på hvis skyld det er herhjemme.

Ikke lader sig slå ud. Er vi eller børnene oppe og køre, bliver det kun værre, hvis vi fortsætter ud ad den tangent. Derfor fik drengene en time-in. De har fået tid til at falde ned, ved at sidde på vores skød, til de faldt til ro igen. Det er svært at løse problemet, hvis vi er oppe og køre over en fejl, vi har lavet. Det hjælper blandt andet drengene i skolen, hvor de hurtigt får rettet en regnefejl, eller beder læreren om hjælp. I stedet for at lade sig slå ud over det, eller endnu værre tror det er fordi, de er for dumme. Ingen kan løse en svær opgave, mens der er en indre stemme, der siger: Tag dig nu sammen, hvor svært kan det være! Er du dum eller hvad?! Time-in har kort og godt lært dem at støtte sig selv i svære situationer.

Tillade sig selv at være uperfekt. For det smukkeste, er nu engang det uperfekte og unikke. Jeg ønsker ikke, at mine børn skal være lige så hårde ved dem selv, som jeg var. Selvom jeg er deres mor, ved jeg ikke alt, men jeg kan finde ud af det eller finde én der kan. Jeg laver mange fejl. Det er ok, for det er af fejlene jeg lærer mest af. Og hold nu op, hvor er det knoklende at prøve på at være perfekt hele tiden – og en fest ikke at være det. Når vi tænker tilbage på eksempelvis sidste ferie eller jul. Så er det på de skæve situationer, hvis husker bedst. Bliver varme om hjertet over og griner hjerteligt over.

Selvom vi er forældre, så er vi også bare mennesker. Gudskelov for det. Sikke et helvede det måtte være at vokse op med perfekte forældre – og de findes ikke.

Så vær en god rollemodel for dit barn og vær herligt uperfekt, der er så mange gaver heri til dine børn.

Husk du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og modtage min bog Opdragelsen starter indefra.