Støtter eller beskytter du dit barn?

Jeg tror de fleste af os kan nikke genkendende til, at vi svinger mellem at beskytte og støtte vores børn.

Jeg selv er en mester i at overbeskytte mine sønner. Jeg har virkelig måttet øve mig i at støtte dem mere i stedet for. Jeg er kommet langt, men jeg er endnu ikke i mål.

Vi kan alle blive enige om, at vi beskytter selvfølgelig det lille barn mod at gå over vejen, så det ikke bliver kørt over. Men vi er ikke ens, der hvor du synes jeg overbeskytter mine børn, vil jeg måske synes det er tilpas og omvendt. Vores børn er heller ikke ens.

Jeg har overbeskyttet mine sønner, fordi jeg er farvet af en opvækst med en alkoholisk far. Jeg savnede både beskyttelse og støtte som barn. Jeg savnede at blive mødt på mine behov. Jeg er lige som alle andre forældre farvet af min opvækst.

Læs om min opvækst her

Når vores børn går igennem svære udfordringer og store følelser, udløser det følelser i os.

Det betyder ofte, at vi kommer til at beskytte vores børn, i stedet for at støtte dem.

Derfor er det så svært at vide, hvornår vi tager vores egne erfaringer med os ind i opdragelsen. 

Specielt når vores børn går igennem svære udfordringer og store følelser, så er det svært ikke at blive påvirket. Så beskytter vi vores børn, helt ubevidst, ved at sige så så, eller løse problemerne for dem. Men i virkeligheden er det mest os selv vi beskytter. Fordi vi bliver mindet om en smerte eller et traume.

Hvis du for eksempel blev mobbet i skolen som barn. Så vil du som voksen opleve ubehag, hver gang du ser en samling børn, eller ser et barn der står for sig selv. Det ville minde dig om mobningen, du var udsat for som barn. Det ville være det første din krop og måske også dit sind reagerede på. Ved at blive anspændt i kroppen, og tænke sådan nogle bøller. Derfor ville du også reagere voldsommere, hvis dit barn kom hjem fra skole, ked af det på grund af nogle drillerier, som i virkeligheden bare var nogle misforståelser.

Det kan være så svært at lægge fortidens erfaringer og overbevisninger, når det gælder vores børn.

Har du tænkt over, hvor går grænsen? Hvornår synes du, du beskytter dine børn og hvornår støtter du dem?