,

7 råd til at håndtere magtkampene med steddatteren

Brevkasse spørgsmål:  “Hej, min kæreste har en datter på 13, og hun styrer hele sin mors liv. Hvem hun må være sammen med. Hvor hun skal være. Hvad hun skal gøre. Hvem hun skal være kæreste med, og hvor længe alt det skal stå på. Moren tør /må ikke forlange noget som helst af datteren, for der er vendt fuldstændig rundt på magten. Hvad gør man ved det?”

Hej
Hvor er det godt, du støtter din kæreste og hendes datter, ved at bede om råd, for det kan som forælder være svært at se løsningerne og bevare overblikket, når man selv står midt i problemerne. At være enlig forsøger og opdrage et barn, kan være svært, hvis man er alene om det, som din kæreste formentlig har været et stykke tid.

Der kan være mange “gode” grunde til, at datteren styrer din kæreste:

  • Måske har din kæreste givet længere line og slækket på reglerne, for at vise kærlig omsorg pga. skilsmisse fra datterens far.
  • Måske ønsker hun at give sin datter den frihed, hun ikke selv oplevede.
  • Måske har din kæreste haft en streng opvækst, hvor hendes forældre styrede og bestemte så meget, at hun ikke selv har lært, at tage ansvar for sig selv, fordi det blev gjort for hende.

For at kunne hjælpe dem, er det vigtigt, du er bevidst om, hvordan du har det med hendes datter. For det må være frustrerende og hårdt at være vidne til, hvordan hun styrer sin mor, og irriterende at du får ødelagt hyggestunder med din kæreste.

Hvordan påvirker situationen dig?
Når du er bevidst om, hvordan din dømmekraft påvirker situationen, så kan du bedre skille dit, fra deres følelser. Prøv om du kan sætte dig selv til side for en stund, for at du bedre kan støtte dem. Hvis dine holdninger og negative følelser bliver blandet oveni din kærestes og steddatters problemer, bliver det alt for overvældende og uoverskueligt at løse problemet. Det bliver for stor en mundfuld. Tag små bider ad gangen.

Husk på, det er svært, at have haft mor helt for sig selv, og pludselig se hende være intim med en kæreste. Ikke noget at sige til, at det ikke er sjovt, at skulle dele sin mors kærlighed. Hun har ikke valgt dig, og du kan derfor ikke forlange, at hun skal kunne lide dig. Du skal gøre dig fortjent til hendes venskab, lige som hun skal gøre sig fortjent til dit venskab. Men du er den voksne, og må derfor vise vejen – med tålmodighed.

Mit forslag til jer er, at du sætter dig med din kæreste, alene, over et glas vin/kop kaffe og sammen prøver at finde årsagen til, hvorfor det er gået galt. Vær oprigtigt nysgerrig og omsorgsfuld i din tilgang, uden at dømme dem.

Der kan være mange “gode” grunde til, at datterens styrer sin mor:
Din kæreste tager underansvar, og derfor bliver datteren nød til at tage overansvar. Det er en stor byrde, når man er et barn. Hvilket gør hende utryg. Oveni købet er teenager, hvor alle følelserne kører rundt med én. Kan datteren mon komme af med sin sorg, vrede, jalousi eller afmagt? Eller bliver hun beskyldt for at have de følelser?

7 råd til at løse magtkampene mellem mor og datter:

  1. Sæt dig i din steddatters sted. Der er altid en god grund til, at vi handler, som vi gør. Der kan være mange årsager til, at hun føler sig truet eller har overtaget styringen derhjemme.
  2. Start med jer selv. I må, som de voksne vise vejen. Når vi tager underansvar, tager barnet automatisk overansvar. Det er ikke en rolle barnet har bedt om, men er blevet sat i.
  3. Læg mærke til, hvordan kommunikationen er mellem jer. Tal positivt og respektfuldt med hende.
  4. Bland dig ikke i opdragelsen. Forsøg at skabe et godt kammeratskab med din steddatter. Lad hende vænne sig til dig.
  5. Tal om det med kæresten. Hvad er det, der gør, at det er svært for din kæreste at sætte grænser.
  6. Tal om det med datteren. Din kæreste må tale med sin datter om det, der er svært for datteren og støtte hende.
  7. Sæt klare grænser. Din kæreste må fortælle sin datter, hvem der har ansvaret og hvor grænsen går.

Ønsker din kæreste at få hjælp til at løse problemet, kan I booke en tid her: Privat forældre session

Jeg ønsker jer held og lykke fremover

Har du også et spørgsmål til Brevkassen, så skriv til mig her